Dato: 03-05-2022
Tid: 19.30
Sted: Museet Ribes Vikinger
Jacob A. Riis og national identitet
Museumsdirektør, dr.phil. Flemming Just, Sydvestjyske Museer
 
Historien om Jacob A. Riis (1849-1914) - opvæksten i Ribe, hårde år for at overleve i USA, kærligheden til Elisabeth, den store succes som journalist og socialreformator – er kendt af mange. Dette foredrag vil gå mere i dybden med, hvad det var for et samfund, han kom til.
Den voldsomme indvandring og urbanisering forandrede på få årtier USA fundamentalt og skabte store sociale og etniske konflikter. Kravet om stop for immigration og fuld assimilering som amerikanske borgere vandt mere og mere frem.
Som immigrant var Jacob A. Riis selv en del af de store forandringer, som han beskriver i sin berømte erindringsbog The Making of an American. Han brændte for at være med til at udvikle Amerika og blev betegnet som den ideelle amerikanske borger. Men han rummede også en dobbelt identitet, hvor det danske efterhånden spillede en større rolle. Foredraget vil derfor også drøfte national identitet og give Riis’ syn på indvandring og assimilering og i sidste ende Riis’ svar på det krav, som hans nære ven, præsident Theodore Roosevelt, stillede: Man kan kun elske ét flag. Historien om Jacob A. Riis er dermed et prisme, som giver indsigt i det amerikanske samfunds mange skillelinjer både dengang og nu.