Dato: 03-11-2022
Tid: 19.30
Sted: Museet Ribes Vikinger
Studielektor Mads Büchert Eskildsen
Københavns Universitet, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier
 
Ruslands historie er mere end turbulent og byder på en række despotiske statsledere: Ivan den Grusomme, Peter den Store, Jekaterina den Store, Lenin, Stalin og senest Putin. Landet har stort set ingen erfaring som demokrati og mangler et opgør med sovjettidens undertrykkelse, folkedrab og forbrydelser. 
Putins Rusland er formet af en ambition om en postuleret genrejsning af en lige så postuleret storhed, kombineret med stormagtsdrømme og forestillinger om en særlig russisk identitet. Metoden er eklektisk historiebrug, historieforfalsk-ning, propaganda, censur og ekstrem rule-by-law.
 
Putins projekt førte i 2014 til Ruslands ulovlige annektering af Krim og efter-følgende militære støtte til prorussiske separatister i det østlige Ukraine. Den foreløbige kulmination fandt sted den 24. februar i år, da Rusland angreb Ukraine. 
 
I foredraget gives der et bud på nogle af årsagerne til støtten til Putin og hans krig mod Ukraine samt en sproglig analyse af, hvad der egentligt ligger i navnet ”Vladimir Putin”, og hvordan almindelige mennesker opfatter dette navn.

Gratis for medlemmer af Antikvarisk Selskab.
Ikke medlemmer 50 kr.