Dato: 07-03-2023
Tid: 19.30
Sted: Museet Ribes Vikinger
Museumsinspektør Lars Grundvad, arkæolog. Museet på Sønderskov.

I 2016 fandt et detektorhold den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark i Ribes bagland mellem Harreby og Fæsted, - 12 km fra Ribe.
Skatten har siden været udgangspunkt for artikler og foredrag, – et af dem for Det antikvariske Selskab i 2017. Et af de store spørgsmål er naturligvis, hvorfor så store værdier blev samlet ved Fæsted, og hvorfor de blev begravet. - Var det for at skjule guldet for indtrængende fjender, eller blev det ofret til guderne?
Nu har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. På baggrund af mange våben- og bronzefund, flere guldsager og en helt nyopdaget flot sølvskat, kan vi nu tolke stedet som et helligområde, der minder om dem vi kender fra eliteresidenserne ved Uppåkra i Skåne samt Tissø og Lejre på Sjælland. Spørgsmålet er, om vi har fundet et førkristent, helligt område, der indtil 2016 kun kunne anes i herredets navn, som er tilegnet Frej.
 
Vi skal derfor se på fund. Mange flotte fund! - Måske er der tale om et område, som kan skrive sig ind blandt de vigtigste regioner i dansk forskning i jernalder og vikingetid, - samt i studiet af det førkristne Danmark. Sidst men ikke mindst vil foredragsholderen argumentere for en nær relation mellem Fæsted-komplekset og Ribe.